Friday, July 29, 2011

tanya sama pokok....

again and again..
I said,again...



I wrote in the spirit of love...

tanya sama pokok apa sebab goyangg...
jawab angin yang goncang....
terbang burung terbang....

sudahhh...! aku tak ingat la pulak lirik lagu pokok ni....




mungkin otak sedikit tepu dengan reaksi-reaksi kimia 
atau persamaan-persamaan fizik...
atau mungkin space of memory terisi dengan aturan rantai pembezaan matematik....

hahaha!! ayat di atas macam menunjukkan aku belajar fizik kimia and math dalam bahasa melayu je....
writing in the mood of exam....[maybe!]....




pokok....
ape jadahnya nak tanya pokok kenapa dia goyang? baik tanya madam bila madam xde kan?menempah maut namanya....suka hati pokok tu la nak goyang ke nak tumbang ke...asalkan x kena kepala korang....tak gitu cik kiah? bukan nya luak duit korang pun kalau pokok tu goyang.....






back to the centre for foundation studies, eh tak,centre of the topic, actually nak story pasal bertanya hari ni.....

"madam, kenapa equation die guna yang tu?"
"sebab equation ni yang ade unknown yang sama dengan yang ade dlm problem kita ni...."
"kenapa equation dia macam ni, madam?".......



haa....soalan macam ni la yang nak aku kecam habis-habisan sekarang.....ok la...certain time..bagus la nak tanya kenapa dan kenapa.....kalau macam madam aku...dia bagi equation, and then dia derive jadi equation lain......kalau dalam pelajaran tu aku terima lagi sebab fundemental punya understanding tu penting....baru bley applicate konsep.....


kalau setakat warna aiskrim pun nak tanya kenapa......apa kata baca je kandungan dia tengok apa yang dia letak.....and kalau ada seseorang tanya kat aku soalan ala2 macam ni..."kenapa macam ni, tak macam tu...?"huh...dan-dan pulak aku baru lepas kelas chemistry terchenta masa tu....jawabnya....angin bergoncang la......




tak...sekarang penting sangat ke korang nak tahu kenapa warna aiskrim tu macam tu?
kenapa kak noni da ade kat kedai dia, walhal anak dia masih kecik yang amat?


kenapa uia ni ketat sangat peraturannya?haha....cepumas!
kenapa rasa air ni macam ni....
yes aku stuju semua ni menajamkan pemikiran...
tapi kalu kau tanya pada pokok yang salah, maka.....terjadilah ribut taufan...
paham ke idok?!!


memamg menajamkan pemikiran kalu kita practise otak kita memikirkan sebab dan musabab sesuatu kejadian....Allah pun ada sebut macam tu...tapi kalau tiba-tiba korang munculkan pertanyaan-pertanyaan tersebut dalam lebih kurang 10 minit lagi nak masuk Al-Malik Faisal Hall nak amek exam kimia....memang nak kena ngan aku....haha...

the conclusion are...
-thinking is good, same as asking...but be sure that they come in the right time and place...and tanya tu pada pokok yang betull..haha
-nak cakap kat sini...jangan tanya hal kalu tengok ade hal berkaitan  kimia berdekatan aku , sebab aku terkena badi kimia  dari kecik!




semoga kita mendapat manfaat dariNya...
Amiin..


state of matter:solid life+liquid of brain.....

p/s:hehe,,,,,,maaf ye peminat tegar subjek kimia....

3 comments:

ep!e said...

yo wussup...da baek ek hati yg terluka tuh...huahuhahuahauah

pensel2B said...

tak luka-luka ponnnn....wek

dakpipimerah said...

siap kak noni segala bagai tuu,,muhahahaha